Koppelteken versus underscore. Wat is beter?

google experiment: koppelteken vs underscoreWat is beter om te gebruiken in je zoekmachinevriendelijke urls? Een koppelteken of een underscore? Er is al veel over geschreven. Maar ik heb niet het idee dat er consensus is.

Op de diverse fora en webmasterboards lopen de meningen uiteen over de vraag ziet Google de woorden in een zoekmachinevriendelijke url als die aan elkaar geknoopt zijn met een underscore?. Sommigen zeggen van wel. Anderen bestrijden dit. Welles – niettes dus. En zoals zo vaak houdt Google zelf vooral zijn mond. Ik heb in elk geval geen duidelijk standpunt van Google kunnen vinden in deze kwestie, behalve dan een hintje van GoogleGuy.

De enige manier om er zelf achter te komen of er verschillen zijn in de manier waarop Google omgaat met underscores en koppeltekens in urls is het uitvoeren van een test. Dat ga ik dan ook doen.

Vraagstelling

Volgens bepaalde bronnen worden woorden die met behulp van ene underscore gekoppeld zijn niet als twee woorden gezien, terwijl dit wel gebeurt met woorden die door middel van een koppelteken (hyphen) verbonden zijn. Met andere woorden: Google interpreteert een koppelteken als een spatie. Een underscore wordt weggehaald maar niet vervangen door een ander teken. Is deze stelling correct? Met andere woorden: is het van belang om een underscore of juist een koppelteken (hyphen) te gebruiken in een zoekmachinevriendelijke url omdat Google op verschillende manieren omgaat met deze tekens?

Testmethode

Zet een aantal inhoudelijk vergelijkbare pagina’s online. Op dezelfde server. In dezelfde directory. Het enige verschil tussen de pagina’s is de manier waarop de woorden in de url verbonden zijn. In de URLs van de vier pagina’s worden alle mogelijke combinaties van koppelteken (hyphen) en de underscore(_) gebruikt. Woorden die in de URL gebruikt worden, komen niet terug in andere delen van de pagina om te voorkomen dat occurences op andere plekken dan de URL de zoekresultaten beinvloeden.

Controleer, nadat de pagina’s door Google zijn ge├»ndexeerd, of er verschillen te zien zijn in de SERPs.

pagina 1 (om te beginnen twee keer een koppelteken): /eg/underscore-versus-koppelteken/annie-rochat-lievaart.htm

pagina 2 (eerst een koppelteken, dan een underscore): /eg/underscore-versus-koppelteken/annie-rochat_lievaart.htm

pagina 3 (eerst een underscore, dan een koppelteken): /eg/underscore-versus-koppelteken/annie_rochat-lievaart.htm

pagina 4 (en tenslotte twee keer een underscore): /eg/underscore-versus-koppelteken/annie_rochat_lievaart.htm

Uitkomst

Als de underscore in de URL er door Google wordt uitgesloopt zullen de pagina’s met de underscore alleen gevonden worden als er gezocht wordt op woord_woord of woordwoord. De pagina’s die gebruik maken van het koppelteken in de URL zullen gevonden worden bij zowel woord spatie woord als woord-woord opzoekdrachten. Dit zou bevestigen dat het gebruik van een koppelteken in URLs de voorkeur heeft boven een underscore.

Reacties

Nog geen reacties.

Jouw mening

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*